06/10/12

Η ECOWEEK στην Έκθεση BuildingGreen

Η αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία ECOWEEK – Εβδομάδα Οικολογίας, που ιδρύθηκε στην Αίγινα το 2005 με διεθνή πλέον δράση, συμμετέχει και φέτος στην έκθεση BuildingGreen (MEC Expo Center, 05-07 Οκτωβρίου).

Ο ιδρυτής και Πρόεδρος της ECOWEEK αρχιτέκτονας και σύμβουλος περιβάλλοντος Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, παρουσίασε τη δράση της ΜΚΟ ECOWEEK που περιλαμβάνει προγράμματα σε σχολεία και διεθνή συνέδρια και εργαστήρια για ‘πράσινα’ κτίρια και αειφόρες αστικές παρεμβάσεις σε σχολεία, ιδρύματα και αστικά πάρκα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

‘Η ECOWEEK πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο Μιλάνο, τη Ρώμη, τη Λάρνακα, τα Ιεροσόλυμα, το Ρίσον, την Τιβεριάδα, την Κρακοβία και την Αζαρία, ενώ προγραμματίζεται και στο Βελιγράδι, το Τελ Αβίβ, την Κοπεχάγη, την Κωνσταντινούπολη και το Βουκουρέστι. Τα διεθνή συνέδρια και εργαστήρια ‘πράσινου’ σχεδιασμού της ECOWEEK αποτελούν αναμφισβήτητα πλέον μια καινοτόμα πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ελλάδα και εξαπλώνεται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και σύντομα και στις ΗΠΑ και Κίνα,’ αναφέρει ο Ηλίας Μεσσίνας. Και συμπληρώνει, ‘δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έχουν χαρακτηρίσει την ECOWEEK ως «ένα από τα καλύτερα προγράμματα για φοιτητές στην Ευρώπη».’

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της δράσης της ECOWEEK, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η δημιουργία του πρώτου ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ στην Ελλάδα, μιας επίσης καινοτόμας πρωτοβουλίας της ECOWEEK, που θα ανοίξει τις πόρτες του το 2013 στην Αθήνα.

Το ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ, η πλατφόρμα για νέους επαγγελματίες, πχ. αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, σχεδιαστές και μηχανικούς, που δημιούργησε η ECOWEEK για την καινοτομία, την κοινωνική και περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα, ξεκίνησε δραστηριότητα το 2011. Το ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ λειτουργεί ομάδες εργασίας και εργαστήρια στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στο Χολόν (Ισραήλ), που προσφέρουν εθελοντική επιστημονική υποστήριξη και σχεδιάζουν εφαρμόσιμες λύσεις για ιδρύματα, ΜΚΟ, σχολεία και δήμους με σημείο εκκίνησης την αειφορία και την οικολογική δόμηση και στόχο την υλοποίησή τους. Οι λύσεις αξιοποιούν υπάρχοντες πόρους όπως ανακύκλωση νερού και υλικών.

Το ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ - το πρώτο ‘πράσινο σπίτι’ της Αθήνας, που δημιουργείται στην Αθήνα, θα αποτελέσει έναν ‘πράσινο’ πολυχώρο, πόλο έλξης για πληροφόρηση, σεμινάρια, εκθέσεις, επιχειρηματικότητα και δράση για την οικολογική δόμηση, την εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, την εξοικονόμηση και διαχείριση του νερού και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου