28/03/24

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των εφευρέσεων και την καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων καθώς επίσης για θέματα τεχνολογικής πληροφόρησης και μεταφοράς τεχνολογίας.

Σκοπός του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι να συμβάλλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Ο Οργανισμός στηρίζει τους εφευρέτες και τους δημιουργούς. Προστατεύει τις εφευρέσεις και τα βιομηχανικά σχεδία χορηγώντας τίτλους προστασίας όπως το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, το Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας και το Πιστοποιητικό Καταχώρησης Βιομηχανικού Σχεδίου. Επίσης, συνεργάζεται με ομοειδής Οργανισμούς άλλων χωρών (ΕΡΟ, WIPO, OHIM κλπ) και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε Διεθνείς Οργανισμούς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ο Οργανισμός στοχεύει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σύγχρονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και στις διεθνείς εξελίξεις. Έτσι, δημιούργησε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής Κατάθεσης των Βιομηχανικών Σχεδίων και τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής Τελών, μελετώντας παράλληλα την ανάπτυξη και άλλων ηλεκτρονικών και μη υπηρεσιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου