23/04/16

Increasing Knowledge Transfer and Innovation in the MEDiterranean area - IKTIMED

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στο Έργο Increasing Knowledge Transfer and Innovation in the MEDiterranean area - IKTIMED που υλοποιείται στα πλαίσια της δεύτερης πρόσκλησης συνεργασίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος διακρατικής συνεργασίας MED. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο με στόχο να ανιχνεύσει τις βέλτιστες πρακτικές υποστήριξης της καινοτομίας και να δημιουργήσει νέα εργαλεία για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και της ερευνητικής/επιστημονικής κοινότητας, όπως: οι Μεσογειακές Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα που αποτελούνται από ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (clusters). 

Ο γενικός στόχος του έργου IKTIMED είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου μέσω ανάπτυξης ενός μοντέλου συνεργασίας του ιδιωτικού & δημόσιου τομέα. Το μοντέλο αυτό αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και στην υποστήριξη προηγμένων δυνατοτήτων για την επίτευξη της καινοτομίας μέσω της διάδοσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμου τεχνογνωσίας.

Το Έργο έχει ως στόχο την προώθηση μιας καινοτόμου ολοκληρωμένης προσέγγισης για την περιοχή της Μεσογείου, αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση του ανοίγματος των Μεσογειακών περιοχών σε καινοτόμα συστήματα, μέσα από την ανάπτυξη νέων μοντέλων συνεργασιών μεταξύ των ερευνητικών κέντρων, το δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις. Αυτή η προσέγγιση πρόκειται να ενθαρρύνει έναν νέο τρόπο για τη βιωσιμότητα/διατήρηση της καινοτομίας, μέσα από ένα ανοικτό, πιο δυναμικό μοντέλο καινοτομίας.

Το Έργο ασχολείται με έξι θεματικές ενότητες
που αποτελούν τους “σημαντικότερους” τομείς για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη:- Έξυπνη Εξειδίκευση,- Δημόσιοι Διαγωνισμοί,- Ανοικτή Καινοτομία,- Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας (ΚΓΚ),- Πολιτικές για την Καινοτομία,- Βάση Γνώσης.

Περισσότερα iktimed.eu & Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου