24/01/13

"Καινοτομία και Τεχνολογία"

Εξωστρέφεια και Πελατοκεντρικότητα στα Επιχειρησιακά Μοντέλα
Ο ρόλος των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών


"Η καινοτομία αποτελεί ένα από τα πιο προσφιλή στοιχεία που ενσωματώνουν στην πολιτική που επαγγέλλονται τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων αλλά και οι πολιτικοί. Είναι το αλατοπίπερο που προσθέτουν οι επιχειρηματίες για να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Είναι το επικοινωνιακό όχημα των πολιτικών που επιθυμούν να εμφανίσουν «σύγχρονο» πρόσωπο και να δημιουργήσουν μεταρρυθμιστικές προσδοκίες.

Η πραγματικότητα βέβαια συχνά δεν συμφωνεί με τις διακηρύξεις και το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στη χώρα μας. Αυτό συμβαίνει άλλοτε γιατί δεν είναι σαφώς κατανοητή η έννοια της καινοτομίας και άλλοτε γιατί οι υποσχέσεις και οι σχεδιασμοί για προώθηση καινοτομιών σκοντάφτουν στην αδυναμία πρακτικής εφαρμογής των νέων ιδεών που διατυπώνονται.

Οι συγχύσεις γύρω από το τι είναι και τι δεν είναι καινοτομία είναι πολλές. Οι πιο βασικές είναι δύο:
- Η εντύπωση ότι κάθε πρωτότυπη ή ευφυής ιδέα αποτελεί καινοτομία. Η τελευταία απαιτεί αποτελεσματική εφαρμογή της ιδέας και αποδοχή της από αυτούς στους οποίους απευθύνεται, ώστε να υπάρχει το τεκμήριο παραγωγής αξίας. Οι πρωτότυπες ιδέες, οι ανακαλύψεις, οι εφευρέσεις αποτελούν το πρόκριμα μόνον για καινοτομίες
- Η άστοχη ταύτισή της με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ειδικότερα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που οφείλεται στο γεγονός ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των καινοτομιών που έχουν ηλεκτρονική βάση, στηρίζονται δηλαδή στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής με τη μορφή προϊόντων ή υπηρεσιών..."

Περισσότερα think-act.grΒιβλίο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου