10/06/11

Ελληνικό ρεκόρ στο Shell Eco Marathon 2011

Από την ομάδα του ΕΜΠ στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell 2011.

Η ομάδα «Προμηθέας» του ΕΜΠ συμμετείχε για 3η χρονιά φέτος στον ευρωπαϊκό οικο-μαραθώνιο που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Shell στην πίστα του Λάουσιτς (πρώην ανατολική Γερμανία).

Το όχημα τους «Πυρφόρος» κατάφερε να διανύσει 360χλμ. με 1 kwh ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με 3.492χλμ. με 1 λίτρο καυσίμου. Η επίδοση αυτή χάρισε στην ομάδα του ΕΜΠ την 7η θέση στην κατηγορία των «Plug-in» πρωτοτύπων, καθώς και το πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου

Το σασί του «Πυρφόρου» ήταν και φέτος δανεισμένο από προηγούμενη κατασκευή του 2ου Γυμνασίου της Χίου. Η ομάδα «Προμηθέας» αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Ο «Πυρφόρος» είναι το ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα που αναπτύχθηκε από την ομάδα στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος του Ιδρύματος.

Στον αγώνα συμμετείχε και το Πολυτεχνείο Κρήτης (κατηγορία Urban Concept), που κέρδισε για 2η συνεχή χρονιά το σημαντικότατο Βραβείο Ασφάλειας. Στην κατηγορία αυτή τα οχήματα μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα καθημερινά μας αυτοκίνητα, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτή η διάκριση. Η επίδοση των 45χλμ./kWh μεταφράζεται σε 430χλμ./λτ. καυσίμου και τους κατατάσσει 8ους στην κατηγορία τους.

Τέλος, το ΣΕΚ Αιγάλεω σημείωσε επίδοση 434 χλμ./λτ., και κατέλαβε την 38η θέση των πρωτοτύπων.

Τα sites των ελληνικών ομάδων που συμμετείχαν στο SEM 2011:
- Πολυτεχνείο Κρήτης http://www.tucer.tuc.gr,
- 2ο ΣΕΚ Αιγάλεω http://2sek-g-athin.att.sch.gr.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου