03/01/12

Ο Σχεδιασμός ως μέσο για την Καινοτομία

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επενδύουν στον σχεδιασμό (design) τείνουν να είναι πιο καινοτόμες, κερδοφόρες και ανταγωνιστικές, συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες. Οπως αναφέρεται όμως σε σχετικό κείμενο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει ο βιομηχανικός σχεδιασμός, ο οποίος δεν αφορά μόνο την αισθητική εμφάνιση του προϊόντος, αλλά αποτελεί "μοχλό καινοτομίας με επίκεντρο τον χρήστη".

Οι ανάγκες, οι προσδοκίες και οι δεξιότητες του χρήστη, καθώς και οι σύγχρονοι προβληματισμοί για περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, επηρεάζουν πλέον τον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών. Ιδιαίτερα στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, όπου οι πόροι για την καινοτομία είναι ελλιπείς, ο σχεδιασμός και άλλοι μη τεχνολογικοί παράγοντες, όπως η οργανωτική ανάπτυξη, η εμπλοκή των εργαζομένων και η συγκεκριμένη επωνυμία/σήμανση μπορούν να αποφέρουν γρήγορα κέρδη, με μικρό κόστος.

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναγνώριση του σχεδιασμού ως "εργαλείο καινοτομίας" (για παράδειγμα, έχουν εισαχθεί νέες έννοιες όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός διαχείρισης, κλπ), οι σχετικές πολιτικές για την καινοτομία ή την εκπαίδευση είναι ανεπαρκείς. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του σχεδιασμού είναι συνήθως μικρές, με περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά.

Μικρομεσαίες εταιρείες, επιχειρήσεις χαμηλής έντασης γνώσης, αλλά και εταιρείες που εδρεύουν εκτός των μεγάλων πόλεων δεν γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για επαγγελματική υποστήριξη στον τομέα του σχεδιασμού. 

Χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που πρωτοπορούν στην καινοτομία, αναγνωρίζουν τη συμβολή του σχεδιασμού στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου