28/11/24

«Το Έξυπνο, Ψηφιακό Σπίτι»

Όλοι έχουμε εξοικειωθεί με τον όρο «έξυπνο κινητό» αλλά λιγότεροι αντιλαμβανόμαστε την έκφραση «έξυπνο σπίτι». Κάποιοι φαντάζονται οικοσκευές που μας ανακοινώνουν ότι το φαγητό είναι έτοιμο ή πως οι προμήθειες στο ψυγείο τελειώνουν. Το «έξυπνο σπίτι» είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό, είναι μια προέκταση του εαυτού μας

Έξυπνο Σπίτι σημαίνει απλούστευση, εργονομία & χαλάρωση, επιτυγχάνοντας περισσότερα με λιγότερη προσπάθεια και μικρότερη κατανάλωση. Το Έξυπνο Σπίτι λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό μας και συντονίζει αυτοματοποιημένα και αρμονικά το πλήθος των συσκευών που μας περιβάλλουν, όπως εμείς θα το θέλαμε

Φανταστείτε για παράδειγμα με την είσοδό μας στο σπίτι, απενεργοποιούμε το συναγερμό, ανάβουμε τα φώτα και τη θέρμανση, σηκώνουμε τα ρολά και βάζουμε μουσική ή τηλεόραση στο σαλόνι. Όλα αυτά μπορεί να γίνουν αυτόματα, απλώς με την πληκτρολόγηση του προσωπικού μας κωδικού. 

Πάμε για ύπνο και με μια απλή φωνητική εντολή στο κινητό μας ενεργοποιείται ο συναγερμός, σβήνουν τα φώτα και οι τηλεοράσεις, κατεβαίνουν τα ρολά και χαμηλώνει η θέρμανση. 

Φωτισμός, ρολά/κουρτίνες, κλιματισμός, συναγερμός, κάμερες ασφαλείας, διανομή ήχου & βίντεο και ο,τιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί, όλα ελέγχονται μέσω ενός ενιαίου τηλεχειριστηρίου, μια οθόνης αφής ή μιας και μόνο εφαρμογής στο κινητό ή το tablet, είτε είμαστε μέσα στο σπίτι είτε οπουδήποτε μακριά απ’ αυτό. 

Η εντυπωσιακή αυτή ηλεκτρονική ενορχήστρωση δεν αποτελεί ένα απώτερο μέλλον αλλά το υπαρκτό παρόν, και το Έξυπνο Σπίτι είναι εδώ, είναι προσιτό και περιορίζεται μόνο από την δική μας φαντασία.


Περισσότερα

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο, αν και δείχνει μόνο την "κορυφή του παγόβουνου", γιατί το επόμενο βήμα θα είναι η δυνατότητα εισαγωγής στο σύστημα "κανόνων" ορισμένων από τους χρήστες. Π.χ. να ανάβει το air-condition μόνο όταν έξω έχει ζέστη και το σπίτι ΔΕΝ είναι άδειο. Με αυτούς τους κανόνες θα γίνεται πιο προσωποποιημένη (και πιο "ευφυής") χρήση και σαφώς πιο αποτελεσματική κατανάλωση ενέργειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεδομένου πως όλα τα δομοστοιχεία επικοινωνούν με έναν κεντρικό ελεγκτή, το σύστημα μπορεί να προγραμματιστεί όσο έξυπνα το επιθυμεί ο χρήστης. Η θερμοκρασία μετριέται με έναν αισθητήρα θερμοκρασίας, η παρουσία μπορεί να είναι γνωστή μέσω αισθητήρων κίνησης ή πίεσης και με απλό προγραμματισμό όλα είναι δυνατά, π.χ.

      - δεδομένης απουσίας ανθρώπου, ο κλιματισμός διακόπτεται αυτόματα,
      - αν κάποιος ξεχάσει το θερμοσίφωνα, κάποια φώτα ή τον κλιματισμό αναμμένα, μπορεί να διακόψει την λειτουργία τους απομακρυσμένα (μέσω internet),
      - τον χειμώνα ο θερμοστάτης αυξάνεται σταδιακά και λίγο π.χ. 1 ώρα πριν την ώρα αφύπνισης (μειωμένη κατανάλωση)
      - τα φώτα σβήνουν αυτόματα ή χαμηλώνουν σταδιακά ανάλογα την ώρα της ημέρας και την εξωτερική ηλιοφάνεια (με αισθητήρα φωτεινότητας),
      - συσκευές TV που ξεχνιούνται αναμμένες σβήνουν αυτόματα απουσία κίνησης μετά από 1 ώρα,
      - σε περίπτωση που βρέξει το αυτόματο πότισμα του κήπου αναβάλλεται (με ανιχνευτή υγρασίας) και πολλά άλλα παραδείγματα.

      Άλλη σημαντική δυνατότητα που τελευταία αναπτύσσεται είναι η μέτρηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, τόσο στο σύνολό της αλλά ακόμη και ανά είδος φορτίου π.χ. φώτα, οικοσυσκευές κ.ά., με δυνατότητα καταγραφής πλήρους ιστορικού. Η δυνατότητα αυτή συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αφύπνιση και επίγνωση των χρηστών.

      Διαγραφή