27/01/12

Θέλετε μια Επιτυχημένη Καινοτομία;

Μην περιμένετε να πουλήσετε το τέλειο προϊόν.

". . . Η προσέγγιση του Maxwell, ο οποίος σκόπιμα κυκλοφόρησε στην αγορά ένα μη ιδανικό προϊόν, έχει υιοθετηθεί από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις ως νέα στρατηγική καινοτομίας. Αντί να κάνουν εξαρχής μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων ιδεών, οι εταιρείες αυτές επιλέγουν να ξεκινήσουν με το λεγόμενο «ελάχιστο βιώσιμο προϊόν» ή MVP, minimum viable product, όρος που δημιουργήθηκε από τον Eric Ries, συγγραφέα του βιβλίου 'The Lean Startup'.

Το βασικό concept ενός MVP συνίσταται στο να βρείτε τον ταχύτερο, πιο συμφέρων οικονομικά τρόπο να παράγετε ένα προϊόν το οποίο είναι κατάλληλο προς πώληση, αντανακλά τη βασική ιδέα που έχετε στο μυαλό σας και προκαλεί μια αντίδραση στους υποψήφιους καταναλωτές. Ακόμη και αν δεν το αγοράσει πολύς κόσμος, θα γεννήσει συγκεκριμένες παρατηρήσεις και σχόλια ως προς τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του, δημιουργώντας έτσι κάτι σαν «πατρόν» για το τελικό προϊόν. 

. . . Πολλές εταιρείες δοκιμάζουν μεν τα προϊόντα τους πριν να ολοκληρωθεί ο κύκλος ανάπτυξής τους, αλλά δεν τα δοκιμάζουν αρκετά νωρίς ή αρκετά συχνά με πραγματικούς πελάτες. Η Έρευνα & Ανάπτυξη είναι το πιο δαπανηρό στάδιο της διαδικασίας καινοτομίας. Εάν περιμένετε μέχρι ένα έχετε ένα τελικό σχεδόν προϊόν πριν να το υποβάλετε προς αξιολόγηση στους καταναλωτές, το υψηλό κόστος των αλλαγών που μπορεί να προκύψουν θα σας κάνει διστακτικούς στο να τις υλοποιήσετε.

. . . Αντί να αρκεστείτε απλώς στις έρευνες, πρέπει να εντοπίσετε ποια προϊόντα και ποια χαρακτηριστικά θα δελεάσουν τους καταναλωτές ώστε να αποφασίσουν τελικά να ξοδέψουν τα δύσκολα κερδισμένα χρήματά τους για να τα αγοράσουν.

. . . Το μειωμένο κόστος ανάπτυξης ενός προϊόντος είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της πρώιμης δοκιμής του στην αγορά. Καθώς πάνω από το 90% των νέων προϊόντων την πρώτη φορά που λανσάρονται αποτυγχάνουν, οι έξυπνες εταιρείες ανακάλυψαν ότι μπορούν να βελτιώσουν το ποσοστό της επιτυχίας τους δοκιμάζοντας προγενέστερες εκδόσεις προϊόντων.

. . . Οι εταιρείες που καταφέρνουν να μην μπλέξουν σε ατελείωτες διαδικασίες εν γένει έχουν ειδικές ομάδες καινοτομίας που εργάζονται ανεξάρτητα, ή αναθέτουν σε τρίτους την παραγωγή και δοκιμή των προϊόντων.

Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη . . . Όμως αυτό είναι το καλό του μοντέλου MVP: μπορείς να δοκιμάσεις και να αποτύχεις εκατοντάδες φορές και να εγκαταλείψεις ένα προϊόν στα αρχικά του στάδια χωρίς αγωνία, ξέροντας ότι μόλις γλίτωσες εκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη, μάρκετινγκ και κόστος παραγωγής."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου