09/02/12

Εκπαιδεύοντας τη Μηχανή

Πράκτορες Λογισμικού, Κοινωνικά Δίκτυα και Σημασιολογικός Ιστός

Το επόμενο «Καφέ της Επιστήμης», που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ, μας προσκαλεί να συζητήσουμε για τεχνολογίες και τάσεις στο διαδίκτυο που διευκολύνουν τη ζωή μας και διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης, κάνοντας ταυτόχρονα τα όρια ανάμεσα στον Άνθρωπο και τη Μηχανή ολοένα και πιο ασαφή.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι-χρήστες καθημερινά συνδέονται μέσω μιας έξυπνης συσκευής στο διαδίκτυο, επικοινωνούν, αναζητούν, διαβάζουν και παράγουν δεδομένα, συμβάλλοντας έτσι στον κατακλυσμό της πληροφορίας που υφιστάμεθα όλοι. Παράλληλα και αθόρυβα, άπειροι πράκτορες λογισμικού, δημιουργήματα του ανθρώπου, κινούνται αθέατοι στο διαδίκτυο εκτελώντας δύσκολες αποστολές με απαράμιλλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους οδηγούμενοι από ειδικά σημάδια που υφαίνει γι αυτόν ειδικά το σκοπό ο σημασιολογικός ιστός.

Άνθρωποι και πράκτορες, με τις ενέργειες και κινήσεις τους, αφήνουν πίσω τους πολύτιμα αχνάρια που διαβάζει και ακολουθεί η Μηχανή για να γίνεται ολοένα και πιο έξυπνη και πιο ευφυής, εμφανίζοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης και δυνατότητες μάθησης. Προς το παρόν ελέγχεται από τον άνθρωπο και δουλεύει γι αυτόν. Πόσο όμως απέχει η λειτουργία «Προσπαθώ να μάθω τι σου αρέσει για να σου δείχνω ότι σου αρέσει» από τη λειτουργία «Προσπαθώ να σου δείχνω ότι μου αρέσει για να σου μάθω τι θα σου αρέσει»;

Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου