31/03/12

CEOs μην μιλάτε για την Kαινοτομία. Κάντε την πράξη!

"Έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια μύησης των διευθυντικών στελεχών μιας επιχείρησης στην καινοτομία. Αυτός που πραγματικά χρειάζεται να διδαχτεί την πρακτική της εφαρμογή είναι ο CEO της επιχείρησης. Όποια άλλη παράμετρος θεωρείται σημαντική για την «συλλογή» των καρπών της καινοτομίας πηγάζει από αυτή την απλή παρατήρηση.

Η καινοτομία είναι μια αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη μάσκα της ρητορικής. Είναι αδύνατο να βρεις έναν CEO που να μην ξέρει να μιλά την γλώσσα της καινοτομίας. Ακούει κανείς συχνά: «Η καινοτομία είναι η ψυχή της επιχείρησής μας» ή «Το απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξή μας". Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι πάρα πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες δεν πράττουν ανάλογα -και εκεί είναι που το βελάκι χάνει το στόχο του.

Οι συνάδελφοί μου και εγώ κάναμε μια έρευνα σε δείγμα 87 αμερικανικών επιχειρήσεων που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες. Θέλαμε, πίσω από την φωτεινή ταμπέλα της καινοτομίας, να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές των εταιρειών που καινοτομούν με επιτυχία αλλά και γιατί οι υπόλοιπες υστερούν. Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, ορίσαμε μια εταιρεία ως "επιτυχημένη" στον τομέα της καινοτομίας εάν περισσότερα από τα μισά νέα προϊόντα ή υπηρεσίες που παρήγε πληρούσαν τα κριτήρια που είχε θέσει η επιχείρηση για την επιτυχία με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και κέρδη. Οι εταιρείες στις οποίες το ποσοστό αυτό δεν ξεπέρασε το 49% κρίθηκαν "αποτυχημένες". Ακολουθούν ορισμένα από τα συμπεράσματά μας:
- Είναι σημαντικό να ακολουθείται μια στρατηγική καινοτομίας
Είναι σημαντική η επιδίωξη της καινοτομίας υψηλού ρίσκουκαι άρα υψηλότερων αποδόσεων
Η ηγεσία στην καινοτομία είναι κλειδί για την επιτυχία
Ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι ο επικεφαλής καινοτομίας

Οι λόγοι που ακούσαμε για την αποτυχία νέων προϊόντων ή υπηρεσιών περιλαμβάναν τον κακό σχεδιασμό και εκτέλεση, την έλλειψη κατανόησης των αναγκών της αγοράς ή και την απουσία εσωτερικής στήριξης. Συνολικά, το 68% των εξηγήσεων που δόθηκαν για την αποτυχία στην καινοτομία αφορούσαν παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν από μια επιχείρηση.

Στο τέλος όμως, είναι οι ίδιες οι λέξεις αυτές που μετράνε. Στην περιγραφή της κουλτούρας καινοτομίας της επιχείρησής τους, οι «επιτυχημένοι» χρησιμοποιούσαν όρους όπως αναζωογώνηση, συνεργασία, επίθεση και ανάπτυξη. Αντίθετα οι ανεπιτυχείς μίλησαν για έλλειψη, περιορισμό, απομόνωση, αδυναμία και απουσία φιλοδοξίας.

Η καινοτομία είναι ένας όρος εύκολος και βολικός να αναφέρεις. Η εφαρμογή στην πράξη είναι ένα από τα βασικά έργα ενός ηγέτη. Κάθε CEO που θέλει να καρπωθεί τα οφέλη της καινοτομίας μέσα από τα καθαρά του κέρδη πρέπει να αναγνωρίσει ότι είναι απαραίτητη μια κουλτούρα που θα διαχέεται σε κάθε γωνιά της επιχείρησης. Η μεταφορά από τη θεωρία στην πράξη ξεκινά από τα υψηλότερα κλιμάκια."


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου