23/08/12

Έξυπνη Εξειδίκευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη

Η “Έξυπνη Εξειδίκευση” (smart specialization) είναι μια νέα προσέγγιση για τη λογική και την αντίληψη της πολιτικής της καινοτομίας. Μέσα από την Έξυπνη Εξειδίκευση προωθείται η αποδοτική, αποτελεσματική και συνεργατική χρήση των δημόσιων επενδύσεων και υποστηρίζονται χώρες και περιφέρειες για να ενισχύσουν την καινοτομία τους, εστιάζοντας στις ανταγωνιστικές περιοχές προκειμένου να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η Έξυπνη Εξειδίκευση επικεντρώνεται στις πιο υποσχόμενες περιοχές εφαρμογής στις οποίες μια περιφέρεια διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Η Έξυπνη Εξειδίκευση έχει ως σκοπό να αξιοποιήσει την περιφερειακή ποικιλομορφία με την αποφυγή της ομοιομορφίας και της επικάλυψης. Συνδυάζει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EU 2020, Innovation Union) με μια δυναμική και μεθοδολογική διαδικασία προσέγγισης που συμπεριλαμβάνει τα ενδιαφερόμενα στελέχη από τους χώρους της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και γενικά των ινστιτούτων παραγωγής γνώσης.

Περισσότερες Πληροφορίες για την Έξυπνη Εξειδίκευση παρέχονται από το Εργαστήριο Διαχείρισης Τεχνολογίας (http://www.materlab.eu) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Καθ. Ιωάννης Μπακούρος, ylb@uowm.gr και έχουν προκύψει από το Διαπεριφερειακό έργο MED «Επαύξηση της Μεταφοράς Γνώσης και Καινοτομίας στις Μεσογειακές Χώρες» (Increasing Knowledge Transfer and Innovation in the MEDiterranean areaIKTIMED http://www.iktimed.eu).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου