05/08/19

Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Υλοποιείται στα πλαίσια του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013» του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το ΕΠ στοχεύει στην επέκταση, την ενίσχυση και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των φοιτητών και σπουδαστών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ως απαραίτητο στοιχείο της στρατηγικής για τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ένταξη στα προγράμματα σπουδών της Ανώτατης Εκπαίδευσης μαθημάτων επιλογής με θέμα την Επιχειρηματικότητα.

Με την εισαγωγή τέτοιων μαθημάτων σε σχολές που παραδοσιακά δεν δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές και σπουδαστές να παρακολουθήσουν σχετικά μαθήματα και με την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο να στηρίζει την ανάπτυξη επιχειρηματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτούντες να αναπτύξουν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες. Επιπλέον, μέσω της συγκεκριμένης Πράξης ενθαρρύνεται η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων, μέσω της οργάνωσης εκθέσεων για την επιλογή καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων (Business plan).
- Ενθάρρυνση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας της γνώσης με ικανότητες έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και
- Δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας προσελκύοντας περισσότερα άτομα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, βελτιώνοντας την προσαρμοστικότητα εργαζόμενων και επιχειρήσεων και αυξάνοντας τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο.

Με την πράξη αυτή επιχειρείται να αναπτυχθούν δεξιότητες που προάγουν τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών διαδικασιών, την επέκταση του επιχειρηματικού πνεύματος καθώς και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
- Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δράσης και των καινοτόμων εφαρμογών.
- Η προετοιμασία και η εκπαίδευση των νέων για απασχόληση σε μικρές επιχειρήσεις και τη δημιουργία ατομικών επιχειρήσεων (αυτοαπασχόληση).
- Η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που καλλιεργούν την καινοτόμο επιχειρηματική σκέψη και δράση.

Για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:
- Διενέργεια ανοιχτών σεμιναρίων επιχειρηματικότητας & ενημέρωσης.
- Συμβουλευτική καθοδήγηση φοιτητών στην επιχειρηματικότητα.
- Διοργάνωση Διαγωνισμού Ανάπτυξης Επιχειρησιακού Σχεδίου Καινοτόμου Επιχείρησης.
- Δημιουργία Εργαστηρίου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.
- Ανάπτυξη, λειτουργία και συνεχής ενημέρωση Δικτυακού τόπου.
- Επισκέψεις σε Θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά Πάρκα, Ερευνητικά Κέντρα Επιχειρηματικότητας / Καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου