08/12/13

Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη

Ο Διαγωνισμός «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» - Apps4thessaloniki στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία ανοιχτών δεδομένων, είτε μέσω της διάθεσής τους από τους οργανισμούς της πόλης είτε μέσω της συλλογής τους από τους πολίτες. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινότητας με τη συμμετοχή του Δήμου, οργανισμών, φορέων, εταιρειών και πολιτών, η οποία θα βρίσκει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Οι λύσεις αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες πόλεις, κάτι που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και θα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε εκείνους που θα διακριθούν στο Διαγωνισμό.

Το εγχείρημα στηρίζεται σε δύο σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης εφαρμογών έξυπνων πόλεων:
- Το Crowdsourcing, όπου η βασική ιδέα είναι η ανάθεση μιας εργασίας που παραδοσιακά εκτελούνταν από υπάλληλο ή εργολάβο, σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ή μία κοινότητα (πλήθος), μέσω ανοικτής πρόσκλησης.
- Τα Ανοιχτά Δεδομένα, όπου δημόσιοι φορείς και οργανισμοί παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα πολιτιστικού, οικονομικού, ερευνητικού, κλπ. ενδιαφέροντος, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους για τη δημιουργία εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη δημοσιότητα και προβολή της πόλης αλλά και των βραβευμένων εφαρμογών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. 

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μία από τις παρακάτω τρεις κατηγορίες:
- Ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης. 
- Προσαρμογή ήδη υπαρχόντων εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.
- Δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε κατηγορία θα βραβευτούν τρεις συμμετοχές.

Το σημαντικό και αξιοσημείωτο για τον εν λόγω Διαγωνισμό είναι ο πολίτης βρίσκεται στο κέντρο όλης της διαδικασίας ανάπτυξης των νέων υπηρεσιών του Δήμου καθώς συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες για την βελτίωση της πόλης τους και τη διευκόλυνση των υπόλοιπων πολιτών. Επομένως, πρόκειται για έναν Διαγωνισμό που υλοποιείται από πολίτες για τους πολίτες.

Στην επιλογή των νικητών συμμετέχουν και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με την ψήφο τους. Η ψήφος του κοινού έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αντιστοιχεί σε τρία επιπλέον μέλη της Κριτικής Επιτροπής.

Δηλώσεις Συμμετοχής έως 31-01-2014.

Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου