05/09/11

BioSol 2011

1ο Παγκόσμιο Συνέδριο σε Βιοεμπνεόμενα Υλικά: 
Μετατροπή Ηλιακής Ενέργειας σε Ηλεκτρική & Παραγωγή Υδρογόνου

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (Ξενοδοχείο Port Platanias) στις 12-17 Σεπτεμβρίου 2011 και είναι μέρος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί παγκοσμίως για το 2011 (Έτος Χημείας).

Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική καθώς και η παραγωγή υδρογόνου τόσο για καύσιμο όσο και έμμεσα για παραγωγή ενέργειας αποτελούν πλέον μια παγκόσμια προτεραιότητα αλλά και αναγκαιότητα. Είναι από τις δύο κύριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτει ο πλανήτης μιας και τα μέχρι τώρα βασικά αποθέματα για την παραγωγή ενέργειας ελαττώνονται ενώ οι ανάγκες παγκοσμίως αυξάνονται. Επίσης, πηγές όπως η πυρηνική ενέργεια αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνες και πολλές χώρες αποφάσισαν να μη συνεχίσουν σε αυτό τον τομέα τις δραστηριότητές τους για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Κρήτη με την μεγάλη της ηλιοφάνεια αποτελεί το ιδανικό μέρος για τέτοιες εφαρμογές. Το μικρό ερευνητικό της δυναμικό στο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι εξαιρετικά δραστήριο και βρίσκεται σε εγρήγορση. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί ένα στοίχημα και μια ευκαιρία ώστε να βρεθούν όλοι οι φορείς μαζί όπως και πράγματι συμβαίνει. 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του ευρωπαϊκού Προγράμματος ΒIOSOLENUTI και το Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας με τους συνεργάτες του (στο Τμήμα Υλικών, ΤΕΙ και ITE), η Περιφέρεια Κρήτης με το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης βρίσκονται μαζί σε αυτή την εκδήλωση και προσκαλούν όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό να παρακολουθήσουν το Συνέδριο και να συζητήσουν κοινές δράσεις τόσο ερευνητικά όσο και σε παραγωγικές μονάδες. 

Ο Α.Γ. Κουτσολέλος, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης μαζί με τους καθηγητές της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου Dirk Guldi (Γερμανία), Roger Guilard, Réglier Marius (Γαλλία), Ivano Bertini (Iταλία), Daniel Gryko (Πολωνία), Νίκο Ταγματάρχη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Παναγιώτη Αργείτη (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και τον M. Graetzel (Ελβετία) κατόρθωσαν να έχουν την συμμετοχή των σημαντικότερων παγκοσμίως ερευνητών-καθηγητών στο αντικείμενο σαν ομιλητές.

Με συμμετοχές από 23 χώρες, πάνω από 100 επιστήμονες από τα πεδία της έρευνας με στόχο την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας έχουν αποδεχθεί και θα δώσουν το «παρών» στη σημαντική αυτή εκδήλωση. Αναμένεται να υπάρχει μια μεγάλη συμμετοχή επιστημών σχετικών με τις τελευταίες έρευνες σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν και εκλαϊκευμένες ομιλίες που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και σε ιδιώτες αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα, να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να συζητήσουν με τους ερευνητικούς φορείς. Για τον σκοπό διοργανώνεται Εσπερίδα με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Συνεργασία Έρευνας και Βιομηχανίας» το απόγευμα της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της Εσπερίδας θα παρουσιαστούν σχετικά με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τα ιδρύματα και την Περιφέρεια Κρήτης, η περίπτωση του νησιού Samsoe (Δανία) που κατάφερε να γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ευρώπης καθώς και προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις του κλάδου.

Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου