10/2/12

Η Ευρώπη υστερεί στην Καινοτομία

"Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την 7η Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις καινοτομίας τους, αλλά δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν το χάσμα με τους παγκόσμιους ηγέτες στην καινοτομία, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ν.Κορέα.

Ο Antonio Tajani, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του πίνακα βαθμολογίας ήταν «σαφή προειδοποίηση ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της καινοτομίας. Αν θέλουμε να κλείσει το χάσμα με τους κυριότερους οικονομικούς εταίρους μας και να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση, η καινοτομία αξίζει όλη την προσοχή μας

Η ΕΕ εξακολουθεί να διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι των αναδυόμενων οικονομιών όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική. Ωστόσο, η Κίνα πλησιάζει γρήγορα. Εντός της ΕΕ, η Σουηδία επιβεβαιώνει τη θέση της στην κορυφή της γενικής κατάταξης, ακολουθούμενη στενά από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία.

«Χρειαζόμαστε ισορροπημένα εθνικά συστήματα έρευνας και καινοτομίας που παρέχουν φιλική προς το περιβάλλον καινοτομία για τις επιχειρήσεις. Ο πίνακας προσδιορίζει επίσης ένα χάσμα με τις ΗΠΑ όσον αφορά στην έρευνα. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας να εμβάλλει νέο ανταγωνισμό, να δημιουργήσει περισσότερη υπεροχή, και να προσελκύσει και διατηρήσει το καλύτερο παγκόσμιο ταλέντο», δήλωσε η Máire Geoghegan-Quinn, Επίτροπος για την Έρευνα, Καινοτομία και την Επιστήμη.

Η κάρτα αποτελεσμάτων υπογραμμίζει ότι η τόνωση της καινοτομίας δεν μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση της χρηματοδότησης. Λέει ότι η εξάλειψη του διοικητικού φόρτου και της γραφειοκρατίας είναι επίσης σημαντικά.

Για να συμβαδίσουν με τους παγκόσμιους ηγέτες της καινοτομίας, η Επιτροπή τόνισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να βελτιώσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα και να έχουν πιο νέους ανθρώπους στη μελέτη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Εάν αυτό δεν αλλάξει, οι πρωτοπόροι της Ευρώπης θα συνεχίσουν να κινούνται σε χώρους όπου είναι πιο εύκολο να πετύχει - όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι χώρες στην κορυφή της κατάταξης μοιράζονται μια σειρά πλεονεκτημάτων στα εθνικά τους συστήματα έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενώ δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος για να επιτευχθεί η βελτίωση της καινοτομίας, είναι σαφές ότι οι ηγέτες της καινοτομίας (Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Γερμανία) πραγματοποιούν πολύ καλά τις δαπάνες Ε&Α, καθώς και την εμπορευματοποίηση των τεχνολογικών γνώσεων τους". 


Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου