31/12/12

2 Χρόνια Τεχνολογικό Portal ‘KAINOTOMIA’

Τον Οκτώβριο 2010, ξεκινήσαμε την λειτουργία του Τεχνολογικού Portal ‘KAINOTOMIA’, μετά από μία μικρή περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας. 

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε προσπαθώντας διαρκώς να εξελίσσουμε το ‘KAINOTOMIA’ λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα σχόλια και τις προτάσεις των αναγνωστών μας. Μέχρι και σήμερα, είναι ο μοναδικός δικτυακός χώρος στην Ελλάδα στον οποίο υπάρχει συγκεντρωμένος τόσο μεγάλος όγκος πληροφοριών για θέματα καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας

Καθημερινά δημοσιεύουμε τεχνολογικά και επιχειρηματικά νέα (από Ελλάδα, Ευρώπη και υπόλοιπο κόσμο) με σκοπό να βοηθήσουμε τους Έλληνες (υποψήφιους επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, κλπ) να επιχειρήσουν, να συνεργαστούν, να διαφοροποιηθούν ή ακόμη και να καινοτομήσουν. 

Κατά τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Τεχνολογικού Portal ‘KAINOTOMIA’ συνεργαστήκαμε με 29 Φορείς σε 16 διαφορετικές Χώρες (Κίνα, Βέλγιο, Μαρόκο, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, ΗΒ, Νιγηρία, Ιράκ, Τσεχία, Ουγκάντα, Ισραήλ, Κύπρο, Ισπανία) για την προώθηση (Χορηγοί Επικοινωνίας) τουλάχιστον 38 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων & Διεθνών Εμπορικών Εκθέσεων

Επίσης, μόνο κατά τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Τεχνολογικού Portal ‘KAINOTOMIA’ υπερδιπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα (αύξηση επισκέψεων κατά 139%) και αποκτήσαμε:
- 1268 Συνδέσεις στο LinkedIn,
- 429 Φίλους στοTwitter,

- 118 Likes στο Facebook.

Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε όλους τους αναγνώστες μας που μας στήριξαν και μας στηρίζουν μέχρι και σήμερα και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τον επόμενο χρόνο. 

Σας ευχαριστούμε,

Η Ομάδα Διαχείρισης


29/12/12

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

H Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, προωθούν στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, η οποία αποτελεί εργαλείο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, συνεργασίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι μια εύχρηστη ατομική κάρτα, που απευθύνεται σε όλους τους νέους από 13-30 ετών (μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και νέους άνεργους) και προσφέρει στους κατόχους της, εκπτώσεις, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, αθλητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες 37 χώρες στο εξωτερικό. 

Η κάρτα κοστίζει 10 ευρώ και έχει ισχύ για ένα χρόνο. 

Περισσότερα europeanyouthcard.greuro26.org

Νέες Δεξιότητες - Σύγχρονες Επιχειρήσεις

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενδυνάμωση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και στην ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, μέσα από την αναβάθμιση των δεξιοτήτων εξωστρέφειας των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων εγκαινίασε ο ΣΕΒ. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται η εδραίωση βιώσιμης εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. 

Οι κύριοι άξονες της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ για την Εξωστρέφεια είναι οι ακόλουθοι:
• Η παροχή ολοκληρωμένης συμβουλευτικής υποστήριξης στα στελέχη των επιχειρήσεων από έμπειρους εκπαιδευτές, συμβούλους και εμπειρογνώμονες εξαγωγών, για την προετοιμασία και ανάπτυξη εξωστρεφούς δραστηριότητας. Ενδεικτικά, η υποστήριξη αφορά στο σχεδιασμό των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τις εξαγωγές, στην προετοιμασία του σχεδίου εξαγωγικής δράσης, στην παρακολούθηση σε όλα τα στάδια εκπόνησης του σχεδίου, κτλ.
• Η επιμόρφωση στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας και εξαγωγικών διαδικασιών. Ενδεικτικά, η επιμόρφωση επικεντρώνεται σε θέματα όπως, η διαδικασία ανάπτυξης εξωστρεφούς στρατηγικής, η έρευνα ξένων αγορών, οι προδιαγραφές και η σήμανση προϊόντων, η αναζήτηση συνεργατών στο εξωτερικό, η διασφάλιση των πληρωμών, οι εξαγωγικές διαδικασίες, τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα, κτλ.
• Η δικτύωση των στελεχών επιχειρήσεων με φορείς, εμπειρογνώμονες και συμβούλους, με στόχο τη διάχυση επιτυχημένων μεθόδων και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων στις εξαγωγές.

Στην πρωτοβουλία με μήνυμα «Νέες Δεξιότητες: Σύγχρονες Επιχειρήσεις», θα ενταχθούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση συνολικά 400 στελέχη από περίπου 200 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Β. Αιγαίου, Κρήτης (Aξονας 7), καθώς και στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Αττικής (Aξονας 8). Ο ΣΕΒ υλοποιεί την πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με το ΣΕΒΕ.

Η πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο, πρωτοποριακό πρόγραμμα για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, το οποίο στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: 
- την Εξωστρέφεια,
- την Καινοτομία και 
- τη Νέα Επιχειρηματικότητα.

24/12/12

Συνεχίζουν να Επενδύουν στην Έρευνα οι Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις

"Μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ευρώπη εξακολουθούν να επενδύουν στην έρευνα, παρά την οικονομική κρίση . . . Το 2011 οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αύξησαν τις σχετικές επενδύσεις τους κατά 8,9%, έναντι 6,1% το 2010. Η αύξηση είναι σχεδόν ισοδύναμη με αυτή των αμερικανικών επιχειρήσεων (9%), υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο (7,6%) και βρίσκεται πολύ υψηλότερα σε σχέση με το ποσοστό των ιαπωνικών επιχειρήσεων (1,7%).

Στις 50 κορυφαίες επιχειρήσεις συγκαταλέγονται 15 εταιρείες από την ΕΕ, 18 από τις ΗΠΑ και 12 από την Ιαπωνία. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, ενώ η Volkswagen, η ευρωπαϊκή επιχείρηση με τις μεγαλύτερες επενδύσεις, κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με επενδύσεις που ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την έρευνα στην ΕΕ ανήλθαν στο 2,03% του ΑΕΠ το 2011, από 2,01% το 2010. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά τις συνολικές επενδύσεις των επιχειρήσεων για την έρευνα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα έναντι της ΕΕ, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας (178,4 δισ. ευρώ έναντι 144,6 δισ. ευρώ). Μεταξύ των 100 κορυφαίων επιχειρήσεων, μεγαλύτερη αύξηση δαπανών για την έρευνα παρουσιάζει ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, με εταιρείες όπως η Huawei (48,4%), η Apple (36,3%) και η STMicroeleectronics (34,5%), καθώς και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ορισμένες εκ των οποίων εδρεύουν στην ΕΕ, όπως η BMW (21,6%) και η Renault (19,4%) . . .

Όσον αφορά την απασχόληση στους τομείς έρευνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα, η απασχόληση έχει αυξηθεί περισσότερο στους τομείς έντασης έρευνας. Σε δείγμα 815 εταιρειών, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 38% σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, 20% στους τομείς μέσης-υψηλής έντασης και 19% σε τομείς χαμηλής έντασης.

Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι η ΕΕ προσελκύει ξένες επενδύσεις για την έρευνα. Για παράδειγμα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις επενδύουν δεκαπλάσια κεφάλαια στην ΕΕ από ότι στην Κίνα και στην Ινδία. Συγκεκριμένα, αύξησαν τις επενδύσεις τους για έρευνα στην ΕΕ από 12 δισ. δολάρια το 2000 σε 23 δισ. δολάρια το 2008. Γενικότερα, θετικό αντίκτυπο για τις επενδύσεις κορυφαίων επιχειρήσεων έχουν οι δημόσιες επενδύσεις, τα φορολογικά κίνητρα, οι εθνικές επιχορηγήσεις, η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο."


Πηγή: www.ekt.gr

21/12/12

8o e-Τεχνολογία

Το 8ο τεύχος του «e-Τεχνολογία» περιλαμβάνει:
- Παντεχνικές συνελεύσεις ΣΜΗΒΕ στα τρέχοντα θέματα του κλάδου.
- Συνδιοργάνωση σεμιναρίου ΣΜΗΒΕ -ΙΕΚΕΜ/ΤΕΕ με θέμα: «Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε)».
- Δράσεις ΤΕΕ για προάσπιση συμφερόντων των Μηχανικών μελών του.
- Κίνδυνος κλεισίματος ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.
- Ένταξη κλάδου υγείας ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.
- Νομοθετικό κενό για εγκατάσταση Αντλιών Θερμότητας σε πολυκατοικίες.
- Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.
- Διερεύνηση αξιοπιστίας του μετασχηματισμού HILBERT HUANG ως εργαλείο ανίχνευσης βλαβών σε μηχανολογικές διατάξεις.

Περισσότερα ΣΜΗΒΕ & 8ο Τεύχος 

16/12/12

7ο Ελληνικό Συνέδριο Κορυφής στην Εξυπηρέτηση Πελατών

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

UK Economic Outlook

Full Report 2012

Περισσότερα pwc.co.uk & Report

Venture Capital Teaching Guide

Stanford University's Entrepreneurship Corner

Περισσότερα

Ετήσια Έκθεση ΚΕΒΕ 2010-11

Annual Report 2010-11 of
Cyprus Chamber of Commerce and Industry

Περισσότερα ccci.org.cy & Report

EPO Annual Report 2011

European Patent Office (EPO) Annual Report 2011

Περισσότερα

15/12/12

Ο Θεσμός της Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2012 

Περισσότερα

Creating the Organic Electronics Industry in Greece

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

Social Media Report 2012

Social Media is Coming of Age

Περισσότερα

Η Επιχείρηση και τα Social Media

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012

Εξωστρέφεια

Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

"Τα Περιφερειακά Προγράμματα Καινοτόμων Δράσεων"

Καινοτομία σημαίνει πρόοδο . . . και η Ελλάδα έχει να επιδείξει πραγματικά επιτυχημένα παραδείγματα στις Περιφέρειές της.

Εάν και τα περιφερειακά προγράμματα καινοτόμων δράσεων αποτέλεσαν μόνο μικρά βήματα προς το μέλλον, το κάθε ένα από αυτά είχε μια ζωτική συνεισφορά στις προσπάθειες που έβαλαν τις περιφέρειες στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσε­ων. Η καινοτομία είναι και θα παραμείνει στο μέλλον η κατευθυντήρια γραμμή των περιφερειών.

Οι στόχοι των Ελληνικών Περιφερειακών Προγραμμάτων και των Καινοτόμων Δράσεών τους ήταν τόσο διαφορετικοί και ενδιαφέροντες, όσο και η ίδια η χώρα: μια χώρα που περιλαμβάνει ακραίες αντιθέσεις, από τα πιο απομονωμέ­να νησιά, έως μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης. Ένα από τα δυνατότερα σημεία των Περιφερειακών Προγραμμάτων Καινοτό­μων Δράσεων ήταν το ότι μας επιτρέψαν να κοιτάξουμε πέρα από αυτές τις εμφανείς διαφορές, στις βαθύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες που ενώνουν την Ελλάδα. Επιτρέψαν στους εταίρους να συνεργαστούν ως ίσοι στην ανάπτυξη των περιφερειών και να αναγνωρίσουν ότι πολλά από τα προβλήματα που συναντούν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο μέσα από την κοινή δράση. Τα Περιφερειακά Προγράμματα Καινοτόμων Δράσεων παρείχαν ένα αποτελεσματικό πλαίσιο και οι δράσεις τους ήταν μια ξεκάθαρη παρουσία­ση της αποτελεσματικότητας αυτής της προσέγγισης.

Έναντι αυτού του υπόβαθρου, το παρών άρθρο επιθυμεί να παρουσιάσει τις επιπτώσεις της - ριζοσπαστικής για την εποχή της - έννοιας της ανάπτυξης πε­ριφερειακών στρατηγικών για την προώθηση της καινοτομίας στις περιφέρειες που κινδύνευαν να μείνουν πίσω. 


14/12/12

Meet Greece v2.0

Αθήνα, 14-15 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

Money Show 2012

Αθήνα, 21-22 Δεκεμβρίου 2012

"Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας"

Ο αποστολέας / προμηθευτής / πωλητής και ο παραλήπτης / αγοραστής της μεταφερόμενης τεχνολογίας επιδιώκουν την επιτυχή μεταφορά της, για διαφορετικούς όμως λόγους και οι δύο. Ο προμηθευτής στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικής του θέσης στην εγχώρια ή διεθνή αγορά, στη διεύρυνση των πωλήσεών του και στην αύξηση των κερδών και των υπόλοιπων οικονομικών μεγεθών του. Ο παραλήπτης έχει ως σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητάς του, την παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του και την αύξηση των οικονομικών του μεγεθών. 

Η πολυπλοκότητα της όλης διαδικασίας μεταφοράς τεχνολογίας απαιτεί στενή συνεργασία των εμπλεκομένων μερών και σωστή εκτίμηση των παραγόντων που την επηρεάζουν. Επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι απαραίτητες δεξιότητες σε στελέχη κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) η παρουσία ενός έμπειρου συμβούλου αρκετές φορές είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά απαραίτητη

Επίσης, η μεταφορά τεχνολογίας πολλές φορές απαιτεί εκτός των άλλων και ειδικές γνώσεις σε θέματα οργάνωσης, διοίκησης / management και προώθησης προϊόντων / marketing. Αυτές θεωρούνται απαραίτητες στους συμβούλους όταν αυτοί παρεμβαίνουν για να διευκολύνουν τη μεταφορά τεχνολογίας. Στη θέση του συμβούλου μπορεί να είναι ένας εμπειρογνώμων, ένας τεχνομεσίτης / πράκτορας, ένα κέντρο καινοτομίας ή ένας οργανισμός μεταφοράς τεχνολογίας.

"Showcasing Innovative Greece"

"Europe is more than a bloc of nations. It is also a collection of regions. Most regions radically differ from their respective countries.  National and global trends are not felt the same way in all regions.  While some regions lead, some others lag behind these trends, i.e. some regions maintain low unemployment rates despite a global downturn.  As a result, the disparities between regions are far greater than the differences between countries. The ability of regional economies to withstand competition and to manage change is related to their capacity to innovate.

The Regional Programmes of Innovative Actions were the European Union’s and probably the world’s first ever capacity building exercise for regions.  The regions were given the chance to develop a holistic regional innovation strategy, to directly manage their allocated budget and engage for the first ever time in direct contact with the EU. Furthermore, regions were encouraged to better learn and comprehend the value of sustainable growth in the knowledge economy era.

The Showcasing Innovative Greece publication, presents both first and second generation programmes with particular emphasis to their categorisation according to four different typologies (i.a. regional economic activity, overall innovation performance, trade globalisation regional innovation index, sectoral specialization of regions). They aimed to become an innovative energy boost for Greek regional economies. Their accumulated experience could serve as a beacon and example for other remote regions with less favourable circumstances.

I could like to express my appreciation to all those who have contributed to this publication and in particular Anna ANDRICOPOULOU, Project Manager of two programmes in the region of Peloponnesus."


Περιβάλλον και Ανάπτυξη

Αθήνα, 12-14 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα tee.gr & Πρόγραμμα Συνεδρίου & Αφίσα 


13/12/12

"Μεταφορά Τεχνολογίας: Μία Καινοτόμος Διαδικασία"

Η τεχνολογική πρόοδος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση των συνθηκών και την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου αλλά και την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Η μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας δημιουργεί και αναπτύσσει νέες οικονομικές δραστηριότητες τόσο σε τοπικές όσο και σε διεθνείς αγορές. Ενισχύει τις διακρατικές σχέσεις, το εμπόριο, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες ενώ το διεθνές εμπόριο δεν διακινεί μόνο κεφαλαιουχικά αγαθά αλλά και τεχνογνωσία. Αποτέλεσμα αυτού είναι, η μεταφορά τεχνογνωσίας / τεχνολογίας όχι μόνο να συμβάλλει στην πρόοδο και ανάπτυξη μιας χώρας αλλά να γεφυρώνει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Η μελέτη και κατανόηση των καναλιών και μηχανισμών μεταφοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση αυτής. Σε κάθε προσπάθεια μεταφοράς μεταξύ μονάδων (ατόμων, εταιριών ή χωρών) απαιτείται η έγκαιρη επιλογή των μηχανισμών μεταφοράς τεχνογνωσίας / τεχνολογίας ή συνδυασμό αυτών που θα χρησιμοποιηθούν.

Επίσης, ο εντοπισμός των παραμέτρων που διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν τη μεταφορά τεχνολογίας, η επιλογή της κατάλληλης προς μεταφορά τεχνολογίας και της διαδικασίας μεταφοράς προαπαιτούνται για την επιτυχή μεταφορά της.

Αρκετοί ερευνητές, που κατά καιρούς ασχολήθηκαν με τη μεταφορά τεχνολογίας, εντόπισαν και κατέγραψαν τους περισσότερους παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη διαδικασία μεταφοράς αλλά και την αποτελεσματικότητα της μεταφερόμενης τεχνολογίας.

Όμως, ανεξαρτήτως των μηχανισμών μέσω των οποίων μεταφέρεται κάποια τεχνολογία, θα πρέπει να ακολουθείται πάντα κάποια συγκεκριμένη διαδικασία. Η κατανόηση της διαδικασίας μεταφοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την χάραξη στρατηγικής αλλά και την άσκηση πολιτικής με στόχο την βελτίωση της θέσης μίας χώρας ή εταιρίας.

Ο αποστολέας και ο παραλήπτης της μεταφερόμενης τεχνολογίας επιδιώκουν την επιτυχή μεταφορά της, για διαφορετικούς όμως λόγους και οι δύο. Η διαδικασία της μεταφοράς τεχνογνωσίας / τεχνολογίας απαιτεί ουσιαστική συνεργασία μεταξύ του αποστολέα (πωλητή) και του παραλήπτη (αγοραστή) της.

Στόχος του συγκεκριμένου κειμένου είναι να παρουσιάσει αναλυτικά όλη τη διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας / τεχνολογίας.


"Islands of Innovation"

"Σήμερα η πρόκληση της Ευρώπης είναι η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα σε μια διεθνοποιημένη οικονομία χωρίς να ξεχαστούν οι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της ευημερίας. Η καινοτομία είναι μια λύση, δεδομένου ότι είναι τώρα ευρέως γνωστό ότι η καινοτομία είναι ένα κεντρικό στοιχείο της οικονομικής επίδοσης.

Η γεωγραφική θέση των νησιών και η λειτουργία τους ως φυσικά όρια μεταξύ της Ευρώπης και τρίτων χωρών τους, τα καθιστά στρατηγικά εδάφη για την ΕΕ. Τα νησιά αντιπροσωπεύουν μια περιοχή περίπου 110.000km² και είναι σπίτι για περίπου 14 εκατ. ανθρώπους. Οι "δομικές αναπηρίες τους", όπως οι λιγοστοί πόροι και μια μικρής κλίμακας αγορά, καθιστούν την "περιφερειακή οικονομία τους" πιό ευάλωτη από τις μεγαλύτερες και καλύτερες συνδεδεμένες "οικονομίες της ενδοχώρας".

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα προβλήματα, τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ενθαρρύνουν τις νησιωτικές περιοχές να υιοθετήσουν τις καινοτόμες τεχνολογίες που ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητές τους, να αναπτυχθούν με έναν βιώσιμο τρόπο και να ενσωματωθούν στη νέα οικονομία της γνώσης χωρίς να διακινδυνεύσει η περιφερειακή τους ταυτότητα.

Ειδικότερα, οι στόχοι των περιφερειακών προγραμμάτων καινοτόμων δράσεων είναι να ενισχυθεί η γνώση και οι δεξιότητες του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και να επιταχυνθεί η εκμετάλλευση των καινοτομιών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτές τις λιγότερο αναπτυγμένες νησιωτικές περιοχές να έχουν την δυνατότητα να πειραματιστούν σε τομείς έξω από τους κανόνες των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και να αναπτύξουν συνεργασίες και να δικτυωθούν με τις πιο αναπτυγμένες περιοχές.

Το βιβλίο Καινοτόμα Νησιά παρουσιάζει τα περιφερειακά προγράμματα καινοτόμων δράσεων των "νησιωτικών περιοχών". Η εμπειρία αυτών των περιοχών αποτελεί παράδειγμα για άλλες περιοχές, για το πώς περιοχές απομακρυσμένες και με λιγότερους ευνοϊκούς όρους μπορούν να αναπτυχτούν προβάλοντας τον “αποκλειστικό τους μύθο”."

12/12/12

Οδηγός Εξαγωγών

Για Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Digital Trends 2012

Enabling Mobile Technology

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Παιγνίου

Αθήνα, 13-14 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

"Διακρατική Μεταφορά Τεχνογνωσίας και Καινοτομίας"

Η ελληνική και διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί αρκετά με το τι είναι τεχνολογία και κατά καιρούς έχουν δοθεί πάρα πολλοί ορισμοί γι’ αυτήν. Σε αρκετούς από αυτούς παρατηρείται ότι η γνώση και η τέχνη αποτελούν τα βασικά στοιχεία της τεχνολογίας.

Σε έκθεση της EIRMA (European Industrial Research Management Association) η τεχνολογία παρουσιάζεται ως το μέσον με το οποίο η γνώση, η επιστήμη και οι ανακαλύψεις της εφαρμόζονται για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Ο Pitono πιστεύει ότι η τεχνολογία είναι ένας συνδυασμός τεσσάρων βασικών στοιχείων, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αυτά είναι τα μέσα παραγωγής (technoware), τα ανθρώπινα προσόντα (humanware), οι πληροφορίες (inforware) και η υποδομή (orgaware).

Ένας άλλος ορισμός θέλει την τεχνολογία ως την ικανότητα, επιδεξιότητα αλλά και εμπειρία της αποτελεσματικής χρήσης της γνώσης για παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών.

"Καινοτόμες Δράσεις"

"Το βιβλίο Καινοτόμες Δράσεις ρίχνει μια ματιά στην πρώτη γενιά των Ελληνικών Περιφερειακών Προγραμμάτων Καινοτόμων Δράσεων. Βασιζόμενη στις πρώτες εμπειρίες των 13 προγραμμάτων, περιγράφει σύντομα και αναλύει στατιστικά τα Ελληνικά έναντι των προγραμμάτων των άλλων EU-15 Κρατών Μελών, ενώ παράλληλα περιγράφει τα ιστορικά βήματα στη δημιουργία των στρατηγικών περιφερειακής καινοτομίας.

Ένα από τα δυνατότερα σημεία των Περιφερειακών Προγραμμάτων Καινοτόμων Δράσεων είναι το ότι επιτρέπουν να κοιτάξουμε πέρα από τις εμφανείς διαφορές, στις βαθύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες που ενώνουν την Ελλάδα. Επιτρέπουν στους εταίρους να συνεργαστούν ως ίσοι στην ανάπτυξη των περιφερειών και να αναγνωρίσουν ότι πολλά από τα προβλήματα που συναντούν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο μέσα από την κοινή δράση.

Δεδομένου ότι η καινοτομία είναι ο παράγοντας κλειδί για την ανταγωνιστικότητα στη εποχή της κοινωνίας της γνώσης, αυτό το βιβλίο συνεισφέρει στην αύξηση της γνώσης για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία της καινοτομίας, προσφέρει νέες προοπτικές για τις περιφερειακές οικονομίες και χρησιμεύσει ως παράδειγμα για μελλοντικές παρεμβάσεις σε άλλους τομείς και πεδία της οικονομικής δραστηριότητας.

Η έκδοση αυτή συμβάλλει θετικά στη διεύρυνση της οπτικής γωνίας των τοπικών φορέων και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας για το σχεδιασμό των προσεχών καινοτόμων ενεργειών τους σε όλα τα επίπεδα, πολύ δε περισσότερο κατά την περίοδο προετοιμασίας των επόμενων Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων."

11/12/12

Water Innovation

How Eco-Innovation Can Contribute to the 
Sustainability of Europe‘s Water Resources

Περισσότερα eco-innovation.eu & Report

European Commission Fundraising

The Concept Note

Webinar (Web-based Seminar) 

12 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

Βελτίωση της Αποτελεσματικότητας Επιχειρήσεων & Οργανισμών

Διαρκής Οργανωτική Αναπροσαρμογή και Ανάπτυξη 
Ανθρώπινου Δυναμικού Με Κατάρτιση Βασισμένη στις Δεξιότητες 

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα

Η Επέλαση των Ρομπότ

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2012


Περισσότερα

Resource-Efficient Construction

The Role of Eco-Innovation for the Construction Sector in Europe

Περισσότερα eco-innovation.eu & Report

Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

IPR - Μια Πρόκληση για την Αξιοποίηση της Έρευνας

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα